Пратите нас:

Како пријавити корупцију ?

   Учесници у поступцима јавних набавка се у пракси често сусрећу са ситуацијама које би се могле назвати коруптивним или дођу до информација и докумената који потврђују коруптивне радње, а да нису сигурни како у је тој ситуацији потребно одреаговати и коме се могу обратити како би корупцију пријавили. Подсећамо да су током 2018. године формирана 4 посебна судска одељења за сузбијање корупције, у Београду, Новом Саду, Нишу и Краљеву.

Задатак посебних одељења је да процесуирају злоупотребу службеног положаја код јавних набавки, преваре и злоупотребе поверења у привреди, прање новца, проневере, утаје пореза, злоупотребе монополистичког положаја, давање и примање мита, несавестан рад у служби и слично, када се осумњиченима ставља на терет злоупотреба мања од 200 милиона динара. А, у случају кривичних дела такозване „високе корупције", у којима вредност прелази 200 милиона динара, процесуирање иде директно преко Тужилаштва за организовани криминал и посебног одељења Вишег суда у Београду – Специјалног суда. На списку нових кривичних дела су и злоупотреба заступања у обављању привредне делатности, злоупотреба послова управљања и надзора у обављању привредне делатности, злоупотреба у поступку приватизације.

Најпогодније тло за развој корупције је систем јавних набавки. Иако до сада у пракси нема конкретних помака у борби против корупције, решење није одустати. Сви грађани Србије имају потпуно право, чак и грађанску дужност да пријаве корупцију. Уколико желите да пријавите кривична дела у вези са корупцијом, то можете учинити и анонимно  тако што ћете информације које имате, а које потврђују корупцију у јавним набавкама, послати поштом на адресу:

ВИШЕ ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У БЕОГРАДУ

Посебно одељење за сузбијање корупције

Катанићева бр.15 а, 11000 Београд

ЛИНК

ВИШЕ ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У НИШУ

Посебно одељење за сузбијање корупције

Вожда Карађорђа 23

ЛИНК

ВИШЕ ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У КРАЉЕВУ

Посебно одељење за сузбијање корупције

Карађорђева бр.5, 36000

ЛИНК

ВИШЕ ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У НОВОМ САДУ

Посебно одељење за сузбијање корупције

Сутјеска бр.3, 21101 Нови Сад

ЛИНК

Пријаву тужилаштву подносите у зависности од тога где се орган који је извршио кривично дело налази, тачније на ком подручју, које третира месну надлежност тужилаштва.

Још једна од могућности је пријава корупције преко сајта Пиштаљке. На сајту  постоји прозор на коме се оставља порука, која може бити потпуно анонимна – ЛИНК.