Пратите нас:

НАРУЧИОЦИ ПОЖУРИЛИ ДА ПОСТУПКЕ ЈАВНИХ НАБАВКИ ПОКРЕНУ ПО СТАРОМ ЗАКОНУ

   

    За 45. Билтен Националне алијансе за локални економски развој говорила је Председница Удружења Јасмина Марковић. Том приликом је истакла колико је поступака јавних набавки објављено у првих месец дана примене новог портала јавних набавки. Навела је и да су многи наручиоци пожурили да одлуке о покретању поступка јавне набавке донесу пре 1. јула 2020. године како се на њих не би примењивале одредбе новог Закона о јавним набавкама, те ће током ове године још око 3.345 набавки бити објављено по старој процедури, на папиру.


„Журба наручилаца да покрену поступке пре 1. јула говори нам о потреби враћања поверења у систем јавних набавки, као и о неопходности додатне едукације како би се боље припремили за примену закона. Заједно са НАЛЕД-ом, у оквиру пројекта Јавно-приватни дијалог за развој, који подржава USAID, већ смо организовали обуке и припремили видео упутство за коришћење портала и спремни смо да наставимо сa едукацијом наручилаца и понуђача. Вредност јавних набавки у Србији премашила је прошле године 440 милијарди динара, уз још 150 милијарди динара прометованих кроз набавке изузете од примене закона, што довољно говори о значају транспарентности и ефикасности јавних набавки јер је реч о новцу свих грађана" – рекла је Јасмина Марковић, председница Удружења „Понуђачи Србије".


Детаљније о овоме прочитајте на ЛИНКУ.


Циљ Удружења „Понуђачи Србије" и НАЛЕД-а је да уз подршку Америчке агенције за међународни развоју (USAID), кроз пројекат „Јавно-приватни дијалог за развој", допринесу повећању конкуренције и фер тржишне утакмице у поступцима јавних набавки, као и повећању броја понуда и прихватљивих понуда по поступку. Највећи резултат који би требало да буде остварен кроз дијалог јесте „помирење" јавног и приватног сектора, односно наручилаца и понуђача.